Tepsi kaplumbağası olarak pek bilinmiyorlar ama Caretta Caretta denince daha çok tanınıyorlar. Yok olma tehlikesi altında olan canlılardan  deniz kaplumbağası  Caretta Caretta’nın bu yılki yavruları yumurtadan çıkmaya başladı.

caretta caretta

caretta caretta

Antalya’nın Belek sahilleri Akdeniz’deki en büyük yumurtlama alanlarından biri ve doğa gönüllüleri baştan beri bu yumurtaları korumaya çalışıyorlar. Bu yılın caretta carettaları da Eylül ayına kadar yumurtadan çıkmaya  ve denize ulaşmaya çalışacaklar.

En Eski Canlı Türlerinden

Caretta Caretta dünya üzerinde 106 milyon yıldır yaşayan bir canlı türü, insanlardan çok daha eski. Ama o kadar çok yok edildiler ki artık nesilleri tükeniyor. Dişi Caretta karaya sadece yumurtlamak için çıkıyor. Yumurtadan çıktığı yere  bu kez kendi yumurtlamak için dönüyor ve çok sayıda yumurta bırakıyor ama geceleri yumurtadan çıkan yavrular denize ulaşıncaya kadar çok sayıda tehlikeyle karşılaşıyorlar.

caretta carettalar

caretta carettalar

Deniz kuşları onları avlıyor ve eğer etrafta ışık varsa yönlerini kaybedip denizi bulamıyorlar. 1000 yavrudan ancak iki tanesi yaşayabiliyor. Belek, Anamur, Köyceğiz-Dalyan, İztuzu Plajı gibi yerlerde gönüllüler çıkan yavruları denize ulaşmaları için gözetiyorlar. Yavruyu ele alıp denize götürmek gibi bir olay söz konusu değil. Çünkü kas ve ciğer gelişimi için bu yolculuğu kendilerinin tamamlaması zorunlu. Ayrıca kumlarda giderken üzerlerindeki yumurta kokusunu bırakmaları ve böylece denizde de diğer hayvanlara yem olmaktan kurtulmaları gerek. Yaşamak için geçilmesi şart yollardan biri bu. Bu yılın Caretta Carettaları da koruma altında denize ulaşmaya çalışıyorlar.

Yoruma Kapalı.