Gözde az miktarda çapak meydana gelmesi son derece normal bir durumdur. Özellikle sabah uyandığınızda gözlerinizde az miktarda çapak olabilir. Ancak çapaklanma arttıysa, normalden daha yoğun bir çapaklanma oluyorsa ve sadece sabahları değil gün içerisinde de çapaklanma devam edebiliyorsa, bu durumda bir hastalık belirtisi olduğu düşünülmeli. Eğer yoğun bir çapaklanma durumu mevcutsa göz çapaklanmasının nedenleri üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Gözde Neden Çapaklanma Olur?

Meydana gelen çapak normalden fazla ise ilk olarak iltihaplanma akla gelmeli. Çünkü gözde, kirpiklerde iltihaplanma olması, çapaklanma ile kendini belli eden bir durum. Ülkemizde göz çapaklanmasının en yaygın nedeni kirpik dibi iltihaplanması olan “blefarit” hastalığı oluyor. Yaygın görülen bu rahatsızlığın tedavisi biraz uzun sürebiliyor ve hasta için de zahmetli olabiliyor.

Gözde Çapak Oluşumun Azaltmak Mümkün mü?

Bazen iltihaplanmanın başlamasıyla birlikte alınabilecek önlemler, iltihabın ilerlemeden durmasına ve zamanla yok olmasına neden olabiliyor. Alınabilecek önlem ise bir bebek şampuanı kullanarak her gece yatmadan önce kirpik diplerinin en az 30 saniye hafif masaj ile temizlenmesi… Sonrasında bol su ile en az 1 dakika durulama yapılması gerekiyor.

Bu yöntem iltihaplanmanın başlangıcında uygulanırsa kirpik dipleri temizlendiğinden sabahları daha az çapaklanma oluyor. Gözde sağlıklı gözyaşı üretimi artıyor ve dolayısıyla gözyaşı gözü temizleyerek iltihabın yayılmasını engelleyebiliyor. Ancak ilerlemiş iltihap durumunda hemen bir hekime görünmek ve tedavinin başlatılmasını sağlamak gerekiyor.

Gözde Yeşil Sarı Çapak Neden Olur?

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen gözde koyu renkte yeşil sarı çapaklanma, akut konjonktivit nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Akut konjonktivit bulaşıcı olan bir göz iltihaplanması olduğundan aile üyelerine de geçebiliyor. Dolayısıyla tedaviye hemen başlanması ve aileye geçmemesi için havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması gerekiyor.

Yoruma Kapalı.