İkinci Dünya Savaşı’nın üstünden 60 yıl geçmesine rağmen savaşta olan bazı olayların sırrı çözülemedi. Kaybolan sanat eserleri ve hazineler hala bulunamadı. Kehribar Oda da aydınlatılamayan olaylardan biri. 1701 yılında Prusya Kraliçesi için tasarlanan Kehribar Odanın duvarlarını kehribar ustaları yıllarca uğraşıp parçalar halinde oymalarla ve desenlerle süslediler, daha çok parlasın diye aralara altın kattılar.

kehribar odası

kehribar odası

Kehribar Odası

Ortaya çıkan eser muhteşemdi, herkes hayran kaldı. Sonradan Rus Çarı Büyük Pedro’ya armağan edilen Kehribar Oda yaklaşık 100 bin işlenmiş panelden oluşuyordu. 185 yıl sonra Naziler, Rusya’yı işgal edince Kehribar Oda’yı söküp Almanya’ya taşıdılar. 1944’e kadar onlarda kaldı. 1945’de yenileceklerini anlayan ve Sovyetler’den kaçan Almanlar bir kez daha Kehribar Oda’yı söktüler ve Saksonya’ya doğru saklamak için yola çıkardılar. Kehribar Oda bundan sonra kayboldu.

kehribar odası

kehribar odası

Kimse bir daha o muhteşem panelleri görmedi. Rusya, Saint Petersburg şehrinin 300. kuruluş yılı için 1979’da Kehribar Oda’yı yeniden yaptığını açıkladı ama bu orijinali kaybolmuştu bir kere. Kehribar açık sarıdan kızıl sarıya kadar çeşitli renklerde olabilen ağaç reçinesi ve süs eşyaları yapmakta kullanılıyor. Böcekler ve yapraklar kehribara yapışıp kaldıkları zaman bütün halde fosilleşebiliyorlar ve bu doğa bilimcileri için de bir çeşit hazineye dönüşüyor.

Etiketler:

Yoruma Kapalı.